În acest sfârşit de săptămână, la Bran şi Şirnea, are loc „Măsuratul laptelui”, o serbare tradiţională, reluată în cazul comunei Şirnea, după 20 de ani.
Semnificaţia obiceiului pleacă de la ideea de a măsura cantitatea de lapte dată de fiecare oaie, astfel încât fiecărui proprietar să i se poată calcula cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânii. Crescătorii de animale se adună în fiecare sat pentru a stabili împreună unde vor face stânile în acel an, cine le va fi baci şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului.
Cea mai
frumoasă oaie
La Bran, manifestarea este organizată de Asociaţia „Fiii şi Prietenii Branului”, Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Ecvine Braşov şi ANTREC Agenţia Bran – Braşov. Sâmbătă, de la ora 11.00, la Primăria din localitate se vor întâlni fiii satului şi crescătorii de oi, iar de la ora 13.00, pe Platoul Inima Reginei, se va deschide expoziţia cu vânzare a produselor din lapte şi a celor obţinute de pe urma creşterii oilor. Parada portului popular împreună cu Ansamblul folcloric „Poarta Dorului” Bran va fi o atracţie pentru participanţi. Duminică, cele mai „frumoase” oi din Bran se vor întrece într-un concurs inedit, după care ziua va continua cu o petrecere câmpenească.
Horă ţărănească
la stână
În Şirnea, manifestările organizate de Asociaţia Pro Şirnea, Primăria Comunei Fundata, Consiliul Judeţean Braşov, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, vor începe, sâmbătă, la ora 10.00, chiar cu măsurarea laptelui. Sărbătoarea va fi continuată cu un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Cununa Carpaţilor” din Bucureşti, Ansamblul „Crai Nou” din Braşov, Ansamblul „Doinitorii Runucului”, judeţul Argeş şi de fanfara ţărănească din Şirnea. Iubitorii dansului popular vor fi invitaţi şi la o horă ţărănească în jurul focului de la stână. P