Noile blocuri turn din Bucuresti au afectat structura de rezistenta si stabilitatea cladirilor invecinate si au un efect dezastruos, spune Nicolae Noica, fost ministru al Constructiilor. Zgarie-norii americani nu merg in centrul Bucurestiului, capitala avand cel mai mare risc seismic din Europa, spune Nicolae Noica, fost ministru al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului.
Doua proiecte au atras atentia opiniei publice in ultimul timp. Unul vizeaza Piata Revolutiei, unde sunt planuite constructii ce vor schimba complet aspectul general si linia de arhitectura a Pietei.
Al doilea proiect tinteste Catedrala Romano-Catolica - Sf. Iosif. In imediata ei apropiere se doreste ridicarea unei cladiri cu nouasprezece etaje, 75 de metri. La cele doua exemple se adauga situatia aparuta langa Biserica Armeneasca - tot monument istoric - ce a si fost grav avariata de turnul de 80 de metri de alaturi.
Jurnalul National: Fata Capitalei s-a schimbat in ultimii ani, au aparut foarte multe blocuri turn, iar altele sunt in stadiul de proiect sau in diferite stadii de executie. Care vor fi consecintele asupra vietii bucuresteanului? Nicolae Noica: Noile blocuri turn se gasesc in inima Bucurestiului, in limitele zonei de protectie a valorilor istorice si arhitectural urbanistice, zone care trebuie aparate conform legilor. Toate aceste situatii afecteaza grav tesatura urbana a orasului si au implicatii deosebit de periculoase asupra sigurantei si stabilitatii cladirilor invecinate, dar si in privinta spatiilor verzi, circulatiei, parcarilor si sistemelor de alimentare cu apa si canalizare.
O situatie cu consecinte grave asupra cladirilor alaturate a aparut langa Biserica Armeneasca, la cladirea turn ce se ridica. Este o regula elementara de constructii, la o inaltime de 80 m, cat va avea cladirea, ea trebuie dusa in pamant, incastrata 25-30 m. Lucrarile