Atat tarile sarace, cat si cele puternic industrializate se confrunta cu o problema comuna: reconversia profesionala a populatiei.
Peste tot in lume, indiferent de nivelul de dezvoltare, cresterea economica creeaza bogatie, dar nu si suficiente locuri de munca.
Niciodata lumea nu a produs o asa mare cantitate de bogatie. Niciodata atatea tari nu au cunoscut o expansiune atat de rapida.
Cu toate acestea, problema muncii, a locurilor de munca, nu a fost rezolvata. ''Din 1995 si pana in 2005, numarul somerilor - a celor care cauta de munca, dar nu gasesc pentru o perioada indelungata - a crescut de la 157,3 milioane la 191,8 milioane, ceea ce reprezinta o crestere cu 21,9%'', se arata intr-un raport al Biroului International al Muncii (BIT), care tocmai a organizat la Geneva cea de-a 96-a sesiune a Conferintelor internationale ale muncii, se arata intr-un material publicat de cotidianul Le Figaro.
Aceasta institutie, cea mai veche dintre toate marile organizatii internationale, a fost creata in 1919 in cadrul unui Tratat de la Versailles. Ea provine dintr-o structura originara tripartita, in care au fost asociate guvernele, muncitorii si angajatorii.
Cei 4.000 de delegati, de toate nationalitatile, adunati la Geneva pentru mai bine de trei saptamani de discutii, au ca scop principal examinarea ''principalelor schimbari de pe piata muncii'' si analizarea bilantului controversat al globalizarii.
Cert, comertul international nu va inceta sa progreseze. Importanta sa in Produsul Intern Brut mondial s-a dublat din anii '60.
Astazi, tarile in curs de dezvoltare asigura o treime din schimburile planetei. Cu toate acestea, ''jumatate din mana de lucru la nivel mondial, care este ocupata in mediul rural, in agricultura de subzistenta sau in economia informala a oraselor din zonele in curs de dezvoltare, nu castiga suficient pentru a de