Cu scopul reducerii cererilor de creditare si in dorinta de a controla evolutia inflatiei, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a majorat, marti, rata dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% pe an si cea a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, cu scadenta mai mica de 2 ani, de la 16 la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie- 23 august 2006.
BNR va duce, in continuare, o politica monetara si mai restrictiva decat pana acum si a hotarat majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, cu scadenta mai mica de doi ani, de la 16% la 20%.
De asemenea, BNR a stabilit sa controleze in continuare lichiditatile de pe piata interna prin sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata.
"In ciuda faptului ca nu am mai interventit in piata din luna septembrie a anului trecut nu vom ezita sa o facem cand va fi nevoie" a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Guvernatorul Mugur Isarescu a motivat deciziile bancii centrale prin faptul ca exista in continuare o mare cerere interna ca urmare a expansiunii nesustenabile a consumului, pe fondul intensificarii ritmului de crestere a creditului neguvernamental, mai ales in lei.
Potrivit datelor statistice, creditul neguvernamental in lei acordat populatiei a crescut in mai 2006 cu 110,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Consiliul de administratie al BNR va monitoriza, in continuare, evolutiile economice si monetare interne si internationale pentru atingerea obiectivului de dezinflatie pe termen mediu, a spus Isarescu.
Masurile au fost luate pentru atingerea tintei inflatiei de 4% in 2007.
Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR, in care se va discuta politica monetara, va avea loc in 9 august 2006, cand va fi a