Statele europene trebuie sa ia masuri pentru a evita sa mai fie implicate, in viitor, in transferurile ilegale sau detentiile secrete ale suspectilor de terorism, au spus marti parlamentarii Consiliului Europei, care au dezbatut, la Strasbourg, raportul lui Dick Marty, privind zborurile secrete CIA.
Rezolutia adoptata de Adunarea parlamentara a CE invita toate tarile sa-si reexamineze acordurile bilaterale cu Statele Unite, mai ales in ceea ce priveste situatia fortelor americane amplasate in Europa si a utilizarii infrastructurii militare.
"Agenti ai serviciilor secrete din diferite tari au colaborat cu americanii pentru a asigura transportul persoanelor suspecte de terorism, asta e dovedit”, a spus senatorul Dick Marty, insarcinat de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei sa investigheze cazul.
Dick Marty a evocat complicitatea unui agent italian cu americanii in cazul transportarii in Egipt, la 17 februarie 2003, a fostului imam al unei moschei din Milano, unde acesta sustine ca ar fi fost torturat.
Marty a amintit si de ministrul bosniac al Afacerilor Externe care recunoscuse ca, in 18 ianuarie 2002, a permis zboruri ilegale "in favoarea" fortelor americane. Este vorba de sase persoane de origine algeriana, detinute in prezent la baza americana de la Guantanamo.
Marty a nominalizat Romania si Polonia drept posibile locuri pentru inchisori secrete ale CIA in Europa, dar a recunoscut ca nu are nicio dovada pentru aceste acuzatii.
Mai multe asociatii pentru drepturile omului, intre care Human Rights Watch si Amnesty International au cerut, marti, statelor europene sa puna capat oricaror implicari in transferurile ilegale sau detentiile secrete ale suspectilor de terorism si sa ancheteze acuzatiile privind posibile incalcari ale drepturilor omului in aceste cazuri.
Statele Unite re