Legea societatilor comerciale a suferit noi modificari, menite sa o “flexibilizeze” si sa o apropie de legislatia europeana in materie. Cele mai importante schimbari au in vedere conducerea si administrarea societatii. Proiectul de modificare a Legii nr. 31/1990 aprobat de Guvern propune ca, pe langa sistemul unitar de administrare, propus initial, sa existe si optiunea alegerii unui sistem dualist de administrare. Dar sa vedem ce presupune acesta. Sistemul du
Legea societatilor comerciale a suferit noi modificari, menite sa o “flexibilizeze” si sa o apropie de legislatia europeana in materie. Cele mai importante schimbari au in vedere conducerea si administrarea societatii.
Proiectul de modificare a Legii nr. 31/1990 aprobat de Guvern propune ca, pe langa sistemul unitar de administrare, propus initial, sa existe si optiunea alegerii unui sistem dualist de administrare. Dar sa vedem ce presupune acesta. Sistemul dualist, asa cum o arata si numele, reprezinta un sistem de administrare pe doua niveluri: directoratul si consiliul de supraveghere, societatile ce aleg acest sistem nemaifiind obligate sa isi numeasca cenzori. Membrii consiliului de supraveghere sunt numiti de o AGA ordinara, iar numarul acestora va fi de minimum 3 si maximum 11. Consiliul numeste membrii directoratului si controleaza activitatea acestora, dar nu are puteri de reprezentare si se intruneste o data la trei luni. Conducerea societatii revine in exclusivitate directoratului, iar membrii acestuia pot fi numai persoane fizice. Societatea va fi reprezentata fata de terti de catre membrii directoratului, care, de altfel, vor trebui sa raporteze, cel putin o data la trei luni, consiliului de supraveghere cu privire la conducerea societatii.
In sistemul unitar, societatea este admini