Monopolul inregistrarii si radierii firmelor a fost luat de la stat si acordat, fara nici o licitatie, unei institutii private. Asa se traduce decizia recenta a deputatilor, care au aprobat, printr-o lege, transferul Registrului Comertului, din 2007, de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert. Camerele de Comert primesc inapoi un cadou de zeci de milioane de euro anual, obtinut dupa 1990, pe care au trebuit sa il inapoieze statului in 2002. Intre timp, Registrul Co
Monopolul inregistrarii si radierii firmelor a fost luat de la stat si acordat, fara nici o licitatie, unei institutii private. Asa se traduce decizia recenta a deputatilor, care au aprobat, printr-o lege, transferul Registrului Comertului, din 2007, de la Ministerul Justitiei la Camerele de Comert.
Camerele de Comert primesc inapoi un cadou de zeci de milioane de euro anual, obtinut dupa 1990, pe care au trebuit sa il inapoieze statului in 2002. Intre timp, Registrul Comertului, la care oricum sunt delegati judecatori pentru a verifica legalitatea documentelor, a trecut in subordinea Ministerului Justitiei. Din 2003 pana in 2005, veniturile curente totale au depasit 67,7 milioane de euro, iar activele fixe au crescut prin intrari noi cu peste zece milioane de euro, fiind dotate toate unitatile teritoriale cu tehnica de calcul.
In programul de guvernare, Alianta DA promitea ca atat inregistrarea proprietatilor imobiliare, in Cartile Funciare, cat si cea a firmelor, la Registrul Comertului, vor fi transmise sistemului privat. Initiativa liberala laudabila, de a degreva statul de activitati care pot fi realizate in sistem privat, nu s-a concretizat, insa, in desfiintarea unui monopol, ci in transferul lui catre o entitate selectata fara licitatie.
P