Documente:
Studiu comparativ al mediului de afaceri, Coface Romania
(28.06.2006) PPT
In primul trimestru din 2006 numarul falimentelor in Ungaria a crescut cu peste 15% in timp ce in Romania numarul firmelor falimentare a crescut cu peste 54%. Acestea sunt rezultatele unui studiu Coface din care mai reiese ca un un maghiar produce de 2,4 ori mai mult decat un roman
Studiul releva ca desi numarul de locuitori ai Romaniei este mult mai ridicat, PIB-ul tarii noastre este de numai 79.3 mld. Euro, in comparatie cu 87.8 mld. Euro inregistrat de Ungaria. De asemenea, in ceea ce priveste nivelul PIB pe cap de locuitor(capita), acesta se situeaza in jurul valorii de 3.660 de Euro in Romania, respectiv 8.700 de Euro in cazul Ungariei.
Se estimeaza insa ca PIB-ul Romaniei va cunoaste o dinamica superioara celui al Ungariei, cu pana la 1.5% mai mult, in urmatorii doi ani.
In ceea ce priveste situatia macroeconomica din Ungaria, PIB-ul isi va mentine tendinta de crestere anuala de 4.3% in urmatorii ani datorita cresterii semnificative a exporturilor (aproximativ 50.
milioane Euro in 2005, fata de 22.000 milioane Euro in 2005 in Romania), cresterii investitiilor in sectorul privat, cresterii salariului minim, cresterii continue a creditelor, fondurilor Europene si cresterii veniturilor populatiei datorita scaderii TVA de la 25% la 20% incepand din Ianuarie 2006.
In Romania a crescut puternic si volumul investitiilor straine directe, care va atinge aproape 9 mld. Euro in 2006, iar evolutia lor se preconizeaza a fi din ce in ce mai favorabila o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
Pentru anul urmator se estimeaza intrarea a peste 5 mld. Euro. O dezvoltare aparte a fost cunoscuta de sectorul IT care va inregistra cresteri semnificative constante de 10% in urmatorii trei ani,