Palatul Cenad(Foto: )
Mai multe cladiri din municipiul Arad, care adapostesc institutii administrative sau de cultura si care au fost declarate monumente istorice, sunt un pericol de a se prabusi peste oameni, desi au fost reabilitate in ultimii ani. Cauza principala o constituie calitatea foarte slaba a lucrarilor executate, pentru care s-au cheltuit multe miliarde de lei, bani proveniti din bugetul local.
Astfel, tencuiala de pe fatadele mai multor cladiri, situate chiar in centrul orasului, a inceput sa cada, facand victime chiar in randul trecatorilor, multi dintre acestia actionand in instanta proprietarii imobilelor pentru despagubiri.
De asemenea, din cauza lucrarilor de reabilitare de proasta calitate, atat la cladirea Primariei, cat si la cea a Palatului Cultural, dupa cateva luni a inceput sa ploua prin acoperisuri.
Acelasi lucru se petrece la o aripa a Teatrului "Ioan Slavici", unde, dupa ce imobilul a fost consolidat, au aparut infiltratii in acoperis. Un alt caz este cel al Palatului Cenad, situat in imediata apropiere a Primariei municipiului. "Nu este posibil ca dupa cativa ani tencuiala sa cada de pe pereti. Insa, asa se intampla de obicei cand se lucreaza cu muncitori slab pregatiti.
Trebuie sa se faca de urgenta ceva, pentru ca, astfel, se pierde mult din valoarea patrimoniala a cladirilor", a declarat viceprimarul din Arad, Levente Bognar.
Un alt aspect controversat este cel al modului in care au fost restaurate fatadele cladirilor istorice din punct de vedere arhitectonic. Este vorba mai ales de unele basoreliefuri si aplice care au fost restaurate fara a se tine cont de imaginea lor reala, de dinainte de reparatii.
Levente Bognar a mai spus ca intentioneaza, ca prin intermediul unei fundatii romano-germane