Iar dacă îşi doresc să vizioneze filmul "A fost sau n-a fost?", regizat de vasluianul Corneliu Porumboiu, n-au decât să bată câteva zeci de km până în cel mai apropiat oraş civilizat Iar dacă îşi doresc să vizioneze filmul "A fost sau n-a fost?", regizat de vasluianul Corneliu Porumboiu, n-au decât să bată câteva zeci de km până în cel mai apropiat oraş civilizat (Iaşi, spre exemplu).
Ultimele două cinematografe, respectiv Independenţa, din Vaslui, şi Victoria, din Bârlad, au fost închise anul trecut de către Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului România Film (RADEF), urmând să fie privatizate în cursul acestui an. Cinematografele urmau să fie scoase la licitaţie cu strigare, întâietate în preluarea acestora având cei care le au închiriate până la momentul vânzării şi au făcut investiţii în spaţiile respective. Nu este cazul la Vaslui, unde s-a ales soluţia închiderii lor definitive. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a precizat că este convins că, după vânzare, sălile de cinema vor fi întrebuinţate în alte scopuri, dar interesul este acela ca ele să fie vândute, întrucât RADEF s-a dovedit a fi o formă ineficientă de organizare a activităţii cinematografelor.
Cu alte cuvinte, ţinând cont că lumea nu mai merge la film, după privatizare, sălile de cinema vor primi alte destinaţii, eventual de spaţii pentru jocuri mecanice, fie baruri. Ar mai fi o şansă de a salva cinematografele din Vaslui, însă este direct condiţionată de implicarea autorităţilor locale, mai exact de dorinţa de a le prelua.
Gelu Bichineţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Vaslui, nu este de acord ca această privatizare să fie făcută de Ministerul Culturii, prin RADEF, câtă vreme cinematografele sunt incinte care s-au construit din fondurile comunităţilor locale, care ar trebui să aibă cuvântul cel mai greu de spus în cazul privati