Guvernatorul Mugur Isarescu: BNR este pusa in fata unei complicatii in plus prin majorarea deficitului bugetar. De aceea apelam la o masura puternica precum majorarea rezervelor minime obligatorii la lei, care absoarbe imediat si cu tarie lichiditatea din sistem. Ingrijorata de cresterea deficitului bugetar si de avantul consumului, banca centrala a ajuns sa loveasca chiar creditul in moneda nationala.
Banca Nationala a trecut repede de la "maraiala" din primavara la adresa creditului in lei la masuri concrete care sa taie elanul finantarilor in moneda nationala: Consiliul de Administratie al BNR a hotarat ieri atat majorarea dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75%, cat si cresterea cu patru puncte a nivelului rezervelor minime obligatorii in lei, pana la 20%.
Miscarea a fost determinata in buna masura de perspectiva majorarii deficitului bugetar pana la 2,5% din PIB.
"BNR este pusa in fata unei complicatii in plus si de aceea apelam la o masura puternica precum majorarea rezervelor minime obligatorii la lei pentru ca incercam sa contracaram efectele posibile ale cresterii cheltuielilor guvernamentale", a declarat ieri guvernatorul Mugur Isarescu la incheierea sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR. El a spus ca BNR se confrunta practic acum cu o problema suplimentara, din cauza ca toate componentele cererii sunt in expansiune, iar deficitul de cont curent este deja relativ mare si inflatia trebuie redusa in continuare.
Daca majorarea dobanzii este simbolica, fara a putea antrena efecte semnificative asupra apetitului pietei pentru credite, de-abia majorarea rezervelor pe care bancile trebuie sa le lase la BNR din totalul surselor atrase in lei la scadente mai mici de doi ani ar putea conduce cel putin la inghetarea dobanzilor la creditele in moneda nationala la nivelurile actuale.
Cum majorit