La doar o zi, dupa ce ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, declara ca Parlamentul intarzie privatizarea salilor de cinema, "masura blocata pentru faptul ca asteptam sa treaca prin Parlament Ordonanta 39", deputatii au adoptat, ieri, pe articole, Legea cinematografiei.
Ministrul Culturii si Cultelor a declarat pentru Mediafax ca parlamentarii intarzie de doua luni proiectul de lege de aprobare a ordonantei privind cinematografia, fapt care incetineste procesul de privatizare a salilor de cinema din proprietatea statului si administrarea RADEF. Astfel, Legea cinematografiei prevede ca Guvernul poate privatiza cinematografele si alte imobile si terenuri aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice detinute de stat.
Pana acum, proiectul a fost retrimis de plen Comisiei pentru Cultura de doua ori, prevederile referitoare la privatizarea cinematografelor, fiind unul dintre motive. Au existat totusi dispute in plen din cauza prevederilor referitoare la modalitatile de privatizare a cinematografelor din proprietatea statului si la statutul Centrului National al Cinematografiei, acela de institutie in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor.
Articolele 66 si 67 din actul normativ, referitoare la privatizarea cinematografelor, au fost cele mai discutate de deputati, reprezentantii PRM opunandu-se acestei prevederi. "Primul - clarifica tot ce inseamna patrimoniul cinematografiei (cinematografele se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea Regiei RADEF "ROMANIA FILM"), iar art. 67 impune Ministerului Culturii si Cultelor o strategie de privatizare a societatilor comerciale din domeniul cinematografiei, aflate sub autoritatea ministerului, inclusiv de transformare a Regiei RADEF "ROMANIA FILM", asadar a regiei care are in administrare cinematografele, in societate comerciala", a precizat in plen secretarul de stat din