(Foto: )
Programul de investitii nu a fost indeplinit in ultimii 3 ani. Salarii de 165 miliarde lei. Investitii pentru binele regiei si apropiatilor. "Templul RAJAC" - "tun" de peste 100 miliarde ROL. Finantistii sustin ca "s-au incalcat, prin eludare, prevederile OUG nr.60/2001 privind achizitiile publice". Prefectul "pune batista pe tambal"
Infiintata in actuala forma juridica in anul 1991, Regia Autonoma Judeteana Apa Canal (RAJAC) Iasi, a devenit in ultimii ani una dintre cele mai hulite institutii iesene.
Tariful practicat pentru furnizarea apei (potabile si industriale) - unul dintre cele mai mari din tara, introducerea unor taxe speciale ("taxa pe apa de ploaie", de exemplu), si achizitiile publice controversate constituie motivele (intemeiate) care contribuie la imaginea negativa a regiei monopoliste.
Scandalurile, care parca nu se mai termina, si concluziile institutiilor care controleaza regia dovedesc ca aceasta a devenit o "gaura neagra", care - pe de o parte - "inghite" banii iesenilor, iar - pe de alta parte - "pompeaza" miliarde in conturile unor firme apropiate celor care conduc (in acte sau in realitate) aceasta unitate.
Pierderi imense, suportate de clienti
Cumulate, pierderile din retea, se ridica la peste 40% din totalul apei livrate, acestea fiind, conform reprezentantilor RAJAC, de mai multe tipuri.
In primul rand, se poate vorbi despre pierderi pe aductiuni, sau fizice, care se datoreaza aerisirilor din conducte.
Urmeaza pierderile (sau consumurile) tehnologice in reteaua de distributie, care provin din spalarea bazinelor din statiile de tratare, evacuarea namolului din bazinele de decantare si alte asemenea operatiuni.
Apoi, pierderile comerciale, datorate c