(Foto: )
In vreme ce Transilvania si Capitala, cunoscute, pana acum, drept zone interzise PSD-ului, par a o lua spre stanga, in vreme ce, culmea, Moldova o ia, hotarat, spre dreapta.
Comparativ cu sondajul realizat in martie, de catre aceeasi institutie, singura modificare remarcabila in optiunile electoratului este scaderea Aliantei DA de la 52% la 47%, cele cinci procente diferenta, plus unul pierdut de PSD (de la 21%, la 20%), distribuindu-se, in mod egal, intre celelalte formatiuni politice.
Astfel, toate au castigat cate un procent, cu exceptia PPCD, care si-a adaugat doua procente, putandu-se afirma ca si-a triplat bazinul electoral in numai trei luni.
Variatiile procentelor celorlalte partide se inscriu in marja de eroare (anuntata +/- 3%). La nivel regional, lucrurile au suferit modificari substantiale. Merita remarcata cresterea procentului celor care declara ca nu vor merge la vot, de la 8,2%, la 10%.
Pentru conformitate, ordinea, dupa principalele doua forte politice, este, conform sondajului CIVIS, PRM - 12%, PNG - 7%, UDMR - 6%, PPCD - 3%, PC si PIN, cate 2%.
Pana si moldovenii iubesc Alianta mai mult decat noi
La fel ca si sondajul din martie, si acesta vine sa demoleze mitul conform caruia Ardealul ar fi fief-ul Aliantei. Asa cum aratase si precedentul sondaj, in Ardeal, Alianta DA are cel mai mic scor electoral (40%) dintre toate zonele Romaniei.
In Moldova (considerata, pana acum, fief-ul PSD-ului), Alianta este creditata cu 51% din voturi (PSD, doar 19%, -6% fata de martie), in Muntenia, Alianta obtine 49%, iar in Capitala, 52%.
Fata de luna martie, PNL-PD au pierdut, in Transilvania, 7 procente, care par sa se fi indreptat, preponderent, spre PRM (14%, +2% fata d