Desi ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si-a exprimat de mai multe ori dorinta ca Parlamentul sa nu schimbe nici o litera din Codul Fiscal propus de Guvern, senatorii au operat mai multe modificari. Este vorba, in principal, de reduceri de impozite, care vor duce la o "gaura" in buget. Ultimul cuvant il va avea, insa, Camera Deputatilor. Codul Fiscal ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.
Aceeasi taxare a tranzactiilor de pe piata de capital
Castigurile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor, au decis senatorii.
Astfel, cota de 1% va fi aplicata pentru detinerile mai vechi de un an, urmand ca investitorii care pastreaza actiunile in portofoliu mai putin de un an sa plateasca impozit de 16%. Impozitul se aplica la castigurile obtinute.
Castigul determinat din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, ar putea fi impuse cu o cota de 1% (fata de 5%, cat este mentionat in varianta Codului aprobata de Guvern), impozitul retinut constituind plata anticipata in contul impozitului anual datorat.
Acciza la tigari, redusa
Cota aplicata pentru calcularea accizei minime ar putea reprezenta 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, cu un punct procentual peste nivelul actual si cu patru puncte sub varianta propusa in proiectul de modificare a Codului Fiscal aprobat de Guvern.
In prezent, acciza platita pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta.
Acciza minima la tigarete a cresc