La cererea telespectatorilor, care vor să ştie ce se află în spatele îndrăgitelor emisiuni culturale ale postului nostru, am organizat un tur virtual prin televiziunea noastră. Parafrazînd celebrul vers "După blocuri sîntem noi care te facem pe tine", trebuie să spunem de la început, ca să nu existe nici un dubiu, că în spatele emisiunilor atît de îndrăgite ne aflăm noi, oamenii de la TVR Cultural. "Care te facem pe tine" trebuie citit, în cazul acesta, care te formăm în spiritul adevăratelor valori, cele culturale.
Mai întîi de toate, vom face un necesar recurs la istorie. La înfiinţarea postului nostru, oamenii care au fost aduşi să muncească aici, de la sunetişti şi operatori pînă la şefi, erau vechi angajaţi ai TVR, cu îndelungată experienţă de televiziune, căpătată de pe vremea cînd se transmiteau două ore de program pe zi. Se spune că la TVR Cultural au fost trimişi toţi oamenii de care a vrut să scape TVR-ul (căci la stat e mai greu să dai afară un angajat). Chiar dacă ar fi aşa, nu înţelegem care este problema. Oare Australia nu a fost şi ea făcută cu puşcăriaşi şi oameni deportaţi de pe bătrînul continent? Şi unde a ajuns ea acum?...
Oamenii noştri sînt mulţumiţi că lucrează în această instituţie, iar satisfacţiile unui angajat la TVR Cultural nu pot fi egalate la nici un alt post de televiziune. Unde se mai poate ca oamenilor să li se rupă în aşa hal (ca să folosim un limbaj neacademic), fără să li se poată face, practic, nimic? Unde se mai poate astăzi pune în aplicare vechea maximă, atît de frumos sintetizată de înţelepciunea populară, "timpul trece, leafa merge"? Unde se mai poate ca, pe lîngă leafa care merge, deci, nestingherită, angajatul - de la vlădică la opincă - să-şi poată face la fel de nestingherit micile şi tradiţionalele ciubucuri, care-i completează în mod fericit veniturile?
Cuvîntul de ordine al instituţiei noastre