Multe dintre statele care au aderat recent la Uniunea Europeana au capacitatea de a reactiona mai bine la socurile economice decat tarile deja membre ale zonei euro, se arata intr-un studiu realizat de agentia de rating Standard & Poor's (S&P) si preluat de Reuters. Criteriul avut in vedere de S&P in realizarea studiului a fost flexibilitatea fiscala, care se traduce prin abilitatea guvernului de a se adapta tendintelor nefavorabile ale evolutiei economice.
S&P, relateaza Mediafax, a analizat performantele autoritatilor in acest sens in 28 de tari europene.
Rezultatul studiului a aratat ca tarile nordice si cele care fac parte din zona euro au inregistrat cele mai slabe performante cu privire la flexibilitatea fiscala. Astfel, Belgia, Austria, Germania, Danemarca, Suedia si Italia ocupa ultimele pozitii ale clasamentului, fiind devansate, la mica diferenta, de Finlanda, Franta si Norvegia. La polul opus se situeaza Cipru, care beneficiaza de pe urma unui grad inalt al flexibilitatii veniturilor bugetare, datorat practicarii unor impozite foarte reduse.
Intrucat Belgia si tarile nordice inregistreaza fie un buget echilibrat, fie un excedent bugetar, lipsa flexibilitatii fiscale nu genereaza ingrijorare. Insa probleme ar putea surveni in cazul Germaniei, al Italiei si al Frantei, din cauza flexibilitatii fiscale reduse, intrucat bugetul acestor tari nu este echilibrat. Agentia de rating apreciaza ca flexibilitatea fiscala consemnata de Cipru, Malta, Marea Britanie si Cehia ar trebui sa permita acestor tari sa controleze deficitele bugetare.
S&P a analizat atat flexibilitatea veniturilor, cat si a cheltuielilor bugetare in realizarea studiului.
Multe dintre statele care au aderat recent la Uniunea Europeana au capacitatea de a reactiona mai bine la socurile economice decat tarile deja membre ale zonei euro, se arata intr-un studiu realiz