- Diverse - nr. 126 / 29 Iunie, 2006 Interlocutor: ing. Tiberiu Sergius Sbarcea, directorul S.C. Agroindustriala Cristesti S.A. - Domnule director, in timp ce alti cetateni de seama dumneavoastra isi plimba amintirile prin parc sau la o bere, dumneavoastra sunteti foarte activ, dimineata la ora 7 prezent la programul de ferma, apoi cu treburi de birou si pana seara pe camp. Suntem in hotarul orasului Ungheni, langa o cultura de porumb pe 200 de hectare, poate cea mai frumoasa cultura din judet, intr-o singura parcela, o dovada ca exploatatiile mari sunt necesare, pentru respectarea in totalitate a tehnologiei. Vreau sa va intreb: ce se mai intampla la S.C. Agroindustriala Cristesti, mai exista ceva din faima de altadata? - Societatea exista, functioneaza, lucreaza in arenda 700 ha de teren agricol, de la circa 800 de proprietari, carora le acordam intre 500 si 800 kg de cereale dupa un hectar arendat. Mai avem 600 de vaci cu lapte, 1.600 de porci la ingrasat, asiguram locuri de munca sigure pentru 74 de angajati permanenti, 20 cu contract civil; livram zilnic pentru procesatorul INLACTA, peste 3.000 litri de lapte, anual asiguram fondul pietei cu 250 tone carne de porc si 50 tone carne de bovine. Din nefericire, a disparut faima de altadata. Cauzele sunt multiple: dupa 1990, societatea s-a decapitalizat, terenurile agricole au fost revendicate, au scazut efectivele de animale si, ce este mai trist, n-am avut bani sa modernizam sectorul de prelucrare a carnii, asa ca n-am reusit sa facem fata concurentei si conditiilor impuse de preaderearea Romaniei la Uniunea Europeana. In carmangerie exista aparate de frig, masini, centrala termica, vechi de peste 30 de ani, energofage. Foarte multi consumatori mureseni ma intreaba de ce nu mai iesim pe piata cu acele produse valoroase, cu marca de Cristesti, fabricate dupa retete de tip gospodaresc, foarte gustate probabi