Propunerea Ministrului Apararii Nationale de retragere a militarilor romani din Irak a fost facuta in baza Legii 42 din 15 martie 2004 privind participarea fortelor armate la misiuni in afara teritoriului statului roman:
“La propunerea Ministerului Apararii Nationale, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii analizeaza si hotaraste, pana la data de 30 iunie a fiecarui an, fortele si mijloacele ce pot fi puse la dispozitie in anul urmator in vederea participarii la misiunile in strainatate”, scrie legea mentionata.
Propunerea Ministerului Apararii Nationale de retragere a trupelor romanesti din Irak urmeaza sa fie trimisa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
CSAT poate fi convocat fie de presedintele acestuia, Traian Basescu, trimestrial sau ori de cate ori este necesar, fie la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai.
Apoi, propunerea de retragerea a soldatilor trebuie sa fie luata in discutie de CSAT. Pentru a intra pe ordinea de zi a Consiliului, cererea de retragere a trupelor romanesti din Irak a Ministerului Apararii are nevoie de avizul primului ministru, potrivit art. 7 din Legea nr. 415/ 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
CSAT poate lua o decizie daca sunt prezenti la sedinta cel putin doua treimi din numarul membrilor sai iar hotararile se adopta prin consens intre membrii sai.
Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sunt: ministrul apararii nationale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justitiei, ministrul industriei si resurselor, ministrul finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.
Daca CSAT adopta hotararea de retragere a soldatilor