Profesorul Gabriel Corneanu de la Universitatea din Craiova studiaza cu atentie puiul mutant(Foto: Editie Speciala)
Puiul mutant de gaina cu patru picioare, o coada, trei orificii anale si cordon ombilical, descoperit in urma cu cateva zile de reporterii ESO intr-o gospodarie din localitatea doljeana Glod, a starnit interesul geneticienilor din intreaga tara.
Oamenii de stiinta au lansat cateva ipoteze extrem de interesante, dintre care cea mai importanta ar fi aceea ca puiul ar putea fi o veriga lipsa in lantul evolutiv. Este vorba de evidentierea unor aspecte in dezvoltarea liniei stramosesti si legaturile speciilor actuale.
Mutatie extrem de complexa, ce apare rar in natura
Una dintre ipotezele geneticianului, specialist si in evolutionism prof. dr. Gabriel Corneanu de la Universitatea din Craiova prezinta puiul ca avand caractere de la grupe sistematice diferite, cel mai vizibil fiind coada, o forma intermediara intre reptila si pasare, iar cordonul ombilical o imitatie specifica mamiferelor.
Profesorul Corneanu spune ca este vorba de o mutatie extrem de complexa, de un tip ce apare rar in natura: “Materialul este extrem de interesant. Este o mutatie genetica care poate fi o problema pentru evolutie. Sunt malformatii fenotipice, cauza poate fi genetica, la nivel de ADN sau cromozom.
«Animalul» a suferit mai multe mutatii, avand caractere de la grupe sistematice diferite. Mutatiile de acest gen apar relativ extrem de rar in natura, majoritatea fiind daunatoare si letale. In unele cazuri evidentiaza aspecte in dezvoltarea liniei stramosesti si legaturile speciilor actuale.”
Nici virusul aviar nu poate fi exclus din cauzele care au stat la aparitia puiului mutant, a afirmat un alt genetician, de la Universitatea Timisoara. “M