Dupa 13 ani de asteptare si procese, inclusiv la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Dan Brumarescu a intrat ieri in posesia ultimului apartament din imobilul confiscat de comunisti. Construita in 1930, casa a fost nationalizata 20 de ani mai tarziu, invocandu-se dispozitiile Decretului nr. 92/1950, membrilor familiei permitandu-li-se totusi sa foloseasca unul dintre apartamentele imobilului, in calitate de chiriasi ai statului.
In anii '50, familia Brumarescu a devenit chiriasa in propria casa, alaturi de fratii Mirescu. Motivele sau temeiul legal ale lipsirii de proprietate, in urma Decretului 92, nu au fost niciodata comunicate parintilor reclamantului, dar li s-a permis totusi sa foloseasca unul dintre apartamentele imobilului, in calitate de chiriasi ai statului.
In 1974, statul a vandut fratilor Mirescu locuinta pe care acestia o ocupau in calitate de chiriasi, Brumarescu adresandu-se instantelor de judecata pentru revendicarea imobilului in 1993.
Imobilul, obtinut in prima instanta...
Atunci a inceput calvarul. Adresandu-se in calitate de mostenitor Judecatoriei Sectorului 5, Brumarescu a solicitat constatarea nulitatii nationalizarii, invocand faptul ca, la momentul confiscarii imobilului, parintii sai erau salariati si conform prevederilor Decretului nr. 92/1950, bunurile acestora nu puteau fi nationalizate.
Considerand gresit modul de aplicare a decretului, instanta a dispus, printr-o hotarare definitiva si irevocabila, ca Primaria Municipiului Bucuresti si intreprinderea de stat care a administrat locuintele, sa restituie imobilul reclamantului.
Primarul s-a conformat, dar intreprinderea de stat a procedat, la data de 27 mai 1994, la executare. De atunci si pana in anul 1996, Brumarescu a refuzat sa mai plateasca chiria pentru apartament.
... si pierdut la ultima
Ulterior, in