“Statul va sprijini construirea de locuinte pentru tineri”; aceasta e o fraza care exista in toate programele de guvernare, face parte din platforma ideologica a oricarui partid.
Suna bine! Dar e corect ca statul sa construiasca locuinte pentru tineri? Mai bine zis, pentru unii tineri! Nici un guvern nu va putea face case pentru TOtI tinerii care au cam aceleasi venituri si aceleasi probleme. Inseamna ca, de la bun inceput, admitem ca statul sa faca un fel de discriminare.
Cum au fost alesi cei care au avut dreptul sa primeasca o casa de la ANL, de exemplu, s-a vazut! Acum, ministrul lucrarilor publice a venit cu o alta idee: sa vanda locuintele care initial fusesera construite doar pentru a fi inchiriate tinerilor.
Bineinteles, vanzarea se va face sub pretul pietei. Adica, o concurenta neloiala fata de piata libera si o sfidare fata de cei care, teoretic, ar fi avut dreptul sa inchirieze acele locuinte peste cativa ani.
Deci, construirea de locuinte pentru tineri introduce o discriminare de neevitat, afecteaza legile pietei, fara sa mai vorbim de licitatiile prin care se aleg firmele care construiesc acele case. si totusi toata lumea e de acord ca statul sa construiasca pentru tineri.
Nu voi putea intelege niciodata de ce un tanar de 35 de ani, sanatos, cu putere de munca, trebuie sa primeasca astfel de subventii. Eventual, de ce sa fie ajutat cel care a invatat mai putin, are o slujba mai prost platita pentru ca nu performeaza, in dauna colegului lui care are o slujba mai bine platita.
Cred cu tarie ca statul trebuie sa-i ajute pe cei neputinciosi: batrani, copii, bolnavi, handicapati. Restul trebuie sa se ajute singuri. Daca procedeaza altfel, statul introduce germenii coruptei.
Neputand sa-i ajuti pe toti care au aceeasi situatie, cineva alege folosind criterii arbitrare. Bugetul st