Ministrul de finante Sebastian Vladescu spune in continuare ca e necesar un deficit mai mare pentru a finanta cheltuieli de investitii, desi banii bugetului merg mai mult pe subventii Primele cinci luni din 2006 s-au incheiat cu un excedent bugetar de 1,3% din PIB si totusi ministrul finantelor a confirmat ieri oficial majorarea deficitului bugetar la 2,5% din PIB.
Ministrul de finante Sebastian Vladescu a confirmat ieri la sediul Guvernului ca tinta de deficit bugetar din acest an va fi majorata de la 0,9% din PIB, cat era stabilit dupa rectificarea din luna aprilie, la 2,5% din PIB, estimat la 90 mld. euro. Anuntul a fost facut dupa o intalnire a ministrului de finante cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Tinta de deficit bugetar pentru acest an a fost modificata succesiv de la 0,5% la 0,9%, la 2% si apoi la 2,5% din PIB, nivel care marcheaza prima crestere a deficitului public intern din ultimii 5 ani.
Daca bugetul ar fi ramas anul acesta cu o tinta de deficit de 0,5% din PIB, aceasta ar fi reprezentat a sasea reducere consecutiva a deficitului bugetar, fata de nivelul de 4% din PIB atins in 2000.
Guvernatorul Isarescu a declarat marti ca orice majorare a deficitului bugetar este o veste nefericita pentru Banca Nationala, care trebuie sa-si inaspreasca politica monetara pentru a contracara presiunile inflationiste generate de majorarea cheltuielilor bugetare.
BNR a luat in urma cu doua zile decizia majorarii ratei dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% si a rezervelor minime obligatorii in lei de la 16% la 20%.
Principala motivatie invocata de Vladescu pentru cresterea in acest an a cheltuielilor bugetare si necesitatea de majorare a deficitului este necesitatea finantarii unor proiecte de investitii legate de integrarea europeana. Executia bugetului pe primele cinci luni