alimentară (HACCP) înseamnă "condiţii draconice", spun reprezentanţii patronatelor, iar analiştii economici atrag atenţia că puţine afaceri din acest domeniu vor rezista, ţinând cont de alimentară (HACCP) înseamnă "condiţii draconice", spun reprezentanţii patronatelor, iar analiştii economici atrag atenţia că puţine afaceri din acest domeniu vor rezista, ţinând cont de costurile mari de implementare a acquisului comunitar. Numai 100 de unităţi din industria laptelui, 30 de companii din industria cărnii şi cinci producători de băuturi alcoolice industriale se vor putea "integra" complet, la sfârşitul acestui an, pe pieţele UE.
La nivelul industriei laptelui, pentru respectarea normelor UE, în ultimii trei ani au fost investite peste 50 milioane de euro numai prin programele Sapard, fără a lua în calcul investiţiile directe. "Până la sfârşitul anului, dintr-un total de 400 de unităţi, peste 100 vor putea exporta pe pieţele UE, iar 24 de unităţi se află în curs de implementare a standardelor de siguranţă alimentară", spune Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronatelor Române din Industria Laptelui (APRIL). De la începutul anului, 89 de unităţi au fost închise, urmând ca în următoarele şase luni, 270 de unităţi să îşi închidă porţile. Investiţia minimală în standardul de siguranţă a alimentelor variază, în cazul industriei laptelui, între 300.000 de euro - 1 milion de euro, ajungând, în funcţie de capacitatea unităţii, şi la câteva milioane de euro, spune Steriu.
Condiţii aspre, cheltuieli pe măsură
"Condiţiile de implementare a standardului de siguranţă a alimentelor, obligatoriu de la 1 ianuarie 2007, sunt draconice", susţine Mihail Morariu, vicepreşedintele Garant. Deocamdată, potrivit lui Morariu, dintr-un număr de 2.500 de producători, 80% şi-au făcut managementul calităţii, dar numai cinci producători de băuturi alcoolice industri