Statul roman pierde mai multe miliarde de euro atat din subevaluarea de catre consultantul pentru privatizare a pretului la gaze, cat si din cota ecologica, facilitate pentru care OMV nu plateste impozit pe profit.
“Veniturile noastre din gaze naturale cresc, odata cu anticipata liberalizare a preturilor la gaze, de la 62 de dolari la 75 de dolari pe mia de metri cubi, pret net realizat de Petrom inainte de scaderea volumului productiei din 2007”. O concluzie socanta a Analizei de Diagnostic Tehnica pregatita de catre firma de consultanta Jacobs.
Adica a documentului care a stat la baza evaluarii rezervelor de gaze naturale ale Petrom. In 2005, potrivit OMV-Petrom, “pretul gazelor naturale importate a crescut cu 37% fata de 2004, pana la un pret mediu de 218 dolari mia de metri cubi”. Asta inseamna de trei ori mai mult decat evaluarile consultantului.
Pretul mediu obtinut de OMV pentru productia interna a fost de peste 100 de dolari pe mia de metri cubi, adica mai mult de 25 de dolari peste evaluari. De pe cele 1.321 de sonde aflate in exploatare, in 2005, Petrom a vandut peste sase miliarde metri cubi de gaze naturale. Un an in care cea mai mare parte a veniturilor a fost realizata din vanzarea titeiului si a gazelor naturale.
Din analiza Jacobs reiesea ca, in 2003, Petrom avea rezerve de gaze naturale de 101 miliarde metri cubi. O reevaluare dupa standardele internationale de contabilitate a aratat ca Petrom mai dispunea de 70 miliarde de metri cubi. Potrivit oficialilor, Romania are rezerve totale de 370 miliarde metri cubi de gaze naturale.
“Garantiile nu sunt niciodata 100%, dar exista suficienta dorinta si un nivel bun al pretului din partea OMV. Nu am fi recomandat clientului inceperea negocierilor daca nu am fi fost siguri de pretul tranzactiei si de disponibilitatea OMV”. Declaratia ii apartine lui