Presedintele Traian Basescu isi doreste un parteneriat pragmatic in relatia cu Rusia. A formulat acest deziderat la o conferinta cu tema locul Romaniei in politica internationala. Numai ca pragmatismul, a continuat Basescu, este intr-un fel inteles la Bucuresti si in alt fel la Moscova. Oricum, aria parteneriatului pragmatic ar trebui sa plece de la cooperarea in zona Marii Negre.
Insa tocmai proiectele lui Basescu privind zona Marii Negre par sa fie obstacolul in calea parteneriatului cu Rusia.
Oficiali de la Moscova si cativa comentatori locali s-au aratat iritati de proiectele promovate de Basescu pentru regiunea Marii Negre. Cata vreme relatiile Bucurestiului cu Kiev si Chisinau erau tensionate iar diplomatia romaneasca nu construia nimic spre Est, relatia cu Moscova era cu mult mai cordiala.
Alti comentatori/analisti anunta, la randul lor, ca de participarea Rusiei la formele de colaborare in regiunea Marii Negre depinde succesul acestor initiative. De aici si prioritatea trasata diplomatiei bucurestene: deblocarea relatiilor cu Moscova.
Orice dezbatere, chiar si una academica, purtata in ultimii 16 ani, privind relatiile cu marele vecin de la Rasarit a starnit patimi. Nu mai putin patimase erau dezbaterile publice care priveau relatia cu Rusia de la inceputul secolului trecut in Bucuresti. La fel de tensionate sunt discutiile despre relatiile Poloniei sau Ungariei cu Rusia care se duc la Varsovia si la Budapesta.
Spre deosebire de Romania, atat Polonia cat si Ungaria, prin performantele lor, au obligat Rusia sa le acorde mai multa atentie si consideratie. Membra a NATO si, in curand, si a UE, Romania nu beneficiaza deocamdata de acelasi tratament din partea Kremlinului.
Care sa fie cauza acestui blocaj in relatiile cu Rusia presedintelui Vladimir Putin? In primul rand in relatiile romano-ruse s-au acumu