Doamna directoare, se pare ca statutul viitor al acestui cinematograf, Republica din Cluj – de care se leaga functionarea Festivalului International de Film Transilvania – este amenintat, desi in discursul inaugural de pe podium al lui Tudor Giurgiu eram asigurati ca chestiunea ar fi oarecum transata pozitiv.
În general, problemele nu se pot rezolva de pe podium, in momente festive. Temerea noastra a pornit de la faptul ca a aparut un Comunicat al ministrului Culturii…
Al domnului ministru, personal? Sa aiba asta vreo legatura cu imprejurarea ca domnul Adrian Iorgulscu e compzitor, motiv pentru care nu se poate cobori la complicata problema a privatizarii cinematografelor, dar se poate preta a trage spuza pe turta sa, virind cinematograful unei filarmonici? În loc de privatizare – privarea cinematografiei de un punct nodal al existentei sale?
- În loc de privatizare, privarea de cinematografe
Da. În acel Comunicat, din 27 aprilie, se conturau directivele anuntate in prealabil la o conferinta de presa, privind cauza sfinta si intangibila a privatizarii cinematografelor si a regiei Romania Film. Iar la acea conferinta de presa, domnul ministru a inclus in strategia sa o idee care ni se pare foarte originala: anume, ca aproximativ 14 sali de cinema din diverse localitati din tara sa fie transferate consiliilor locale, pentru ca acestea sa faca din ele altceva. Filarmonici, de exemplu. Si erau citate Cinematograful Capitol din Timisoara, care are o sala de 1000 de locuri, pusa de noi la punct, cu bani grei de-a lungul timpului, care are si o gradina de vara cu 1000 de locuri si care ar urma sa devina filarmonica, apoi „un cinematograf din Cluj“, care urmeaza sa devina tot filarmonica si care, desi nenominalizat, nu poate fi decit Republica. Mai erau pomenite cinematograful din Suceava, unicul care functioneaza in acel oras, cinematograful Patria d