Doar cu cateva luni inainte de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, aceasta cere firmelor romanesti producatoare de otel sa stopeze exportul de tevi la pret de dumping pe piata UE. Potrivit site-ului euobserver.com, statele membre ale Uniunii au adoptat marti un regulament menit sa protejeze firmele membre de competitia pe care o reprezinta companiile care practica preturi foarte mici din Romania, Croatia, Ucraina si Federatia Rusa. Astfel, Comisia Europeana urmeaza sa demareze o investigatie in ceea ce priveste plangerile producatorilor UE cu privire la competitorii care vand tevi si tubulatura din otel, folosite in industria chimica, de exemplu, la preturi de dumping. Termenul "dumping" defineste exportul de produse la preturi mai mici decat cele practicate in tara producatoare.
Uniunea ne va impune un pret minim
Astfel, UE va raspunde plangerilor industriasilor prin impunerea unor taxe anti-dumping la tevile si conductele provenite din Croatia, Ucraina si Rusia, ceea ce inseamna ca Uniunea va taxa firmele straine cu pana la 35% mai mult la granita. Romania, care se va integra probabil la 1 ianuarie in Uniune, va beneficia de un regim mai putin strict, deoarece Bruxelles va include firmele romanesti care nu respecta regulamentele mentionate, in cadrul asa-numitelor "under-takings" prin care va stabili un pret minim de export pentru conducte. Cu toate acestea, un oficial al Comisiei a spus ca "efectul masurilor e identic".
Dumping cu permisiunea guvernului
Uniunea importa in prezent 4,6 procente de asemenea tevi si conducte din Romania, la preturi mai mici cu 20% decat cele din industria de profil din UE. Dar masurile impuse de Bruxelles fimelor romanesti vor expira cand tara noastra va adera la Uniune, ceea ce se va intampla cel mai tarziu la 1 ianuarie 2008 in cazul unei amanari de 1 an. Industria de otel di