Romanii calatoresc in alte tari fie pentru afaceri, fie pentru turism cultural, dar si pentru recreere (plaja, distractie). In toate aceste cazuri, dar si in tara, romanii s-au obisnuit sa utilizeze cardul ca mijloc de plata.
Impulsionate, bancile care dupa ani buni in care s-au multumit sa emita in principal doar banalele carduri de salarii, si-au schimbat strategia catre segmentul de unde vor veni in cele din urma si banii: cardurile de credit.
�Pentru multi romani, singura relatie cu banca este reprezentata de cardurile bancare prin intermediul carora isi primesc salariul, � a declarat Catalin Cretu, vicepresedinte al companiei Visa International CEMEA.
Utilizarea cardurilor in Romania a cunoscut o crestere semnificativa la sfarsitul lunii martie 2006, comparativ cu sfarsitul anului incheiat in martie 2005, conform datelor furnizate de Visa International. In mod treptat, cardurile inlocuiesc numerarul, concomitent cu cresterea numarului de romani care folosesc cardurile pentru cumparaturile zilnice - numarul si valoarea tranzactiilor la comercianti s-au dublat, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul tranzactiilor la comercianti a inregistrat o crestere de 105%, pana la aproximativ 8 milioane de tranzactii, in timp ce valoarea acestora a atins 455 milioane de dolari, o crestere de 127%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Carduri in serie
Intuind potentialul acestei piete, bancile lanseaza carduri pe banda rulanta prin care clientii pot cumpara bunuri in rate din magazine partenere. Mai precis, primul card de credit a fost lansat inca de acum zece ani, de BRD, alte banci urmandu-i exemplul.
Valoarea totala a tranzactiilor (atat la bancomate cat si la comercianti) a ajuns la 5,4 miliarde de dolari, reprezentand o crestere anuala de 68%. Numarul total al tranzactiilor a atins 64 milioane, cresc