Si pro, dar si contra. Asa poate fi rezumata atitudinea formatiunilor parlamentare fata de propunerea PNL de retragere a trupelor militare din Irak. Iar acest lucru arata ca dezbaterea acestei initiative in Parlament va genera discutii aprinse, cu un final imprevizibil.
Presedintele PD, Emil Boc condamna hotararea ministrului Apararii de a cere CSAT retragerea trupelor romanesti din Irak. El o considera o “eroare politica” si o “decizie iresponsabila”. Parerea personala a lui Boc este ca acum nu se impune retragerea soldatilor romani.
“O asemenea decizie nu se ia in forul unui partid ca sa aruncam in aer cancelariile statelor cu care suntem in parteneriat in NATO pentru ca aceasta decizie nu are implicatii doar pentru un catun dintr-o comuna ci pentru partenerii NATO. E o eroare politica sa decizi in forul unui partid politic.
In al doilea rand, aceasta declaratie afecteaza grav credibilitatea Romaniei”, a declarat Emil Boc la Realitatea TV.
Contactat de HotNews.ro, Cristian Radulescu, liderul grupului PD din Parlament a fost destul de reticent in aprecieri. “Eu cred ca din punct de vedere al relatiilor politice in cadrul partidelor aflate la guvernare ar fi trebuit ca aceasta decizie a liberalilor sa fie discutata initial in interiorul Coalitiei. Liberalii nu trebuiau sa ia singuri aceasta decizie, ci sa ne fi consultat.
In ceea ce priveste propunerea lor catre CSAT nu sunt in masura sa spun daca sunt de acord sau nu. CSAT va decide”.
Aparent surprinzator, dar doua partide aflate constant in disputa au aceeasi opinie in ce priveste acest subiect: PRM si UDMR sustin retragerea trupelor din Irak. Pe aceeasi baricada se situaeza si Partidul Conservator.
Deputatul PRM Lucian Bolcas crede ca mandatarea ministrului Apararii de catre PNL pentru a solicita retragerea trupelor din Irak e „o rea