Democratii au aflat de la TV ca PNL propune retragerea trupelor din Irak. Liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, nu si-a ascuns nemultumirea. El a spus ca, fiind vorba despre lucruri extrem de sensibile, ar fi trebuit ca o astfel de propunere sa fie luata in forul restrans de conducere al Aliantei. Liderul PD a adaugat ca exista un Consiliu de Conducere al Aliantei si ca deciziile acestui for sunt mai presus de deciziile individuale ale partidelor din coalitie.
Intrebat daca PD ar putea sustine propunerea de retragere a trupelor din Irak, Cristian Radulescu a spus: "Nu stiu". Pana acum insa, de fiecare data cand se discuta acest subiect, PD s-a declarat impotriva retragerii.
Tariceanu s-a consultat cu Marko
In afara de PD, toate partidele parlamentare s-au declarat de acord cu propunerea PNL. De altfel, atat opozitia cat si PC au cerut in repetate randuri ca soldatii romani sa se intoarca acasa. Singurii care nu isi exprimasera o pozitie clara erau cei de la UDMR. Premierul s-a asigurat insa si de sprijinul acestui partid. "Noi nu am aflat din presa aceasta initiativa a PNL, ci inainte sa fie publica", a spus deputatul Kelemen Hunor, care a apreciat ca Marko Bela a avut o discutie cu Tariceanu inainte de anuntul oficial al liberalilor.
"Momentan, nu exista nici o justificare pentru o prezenta lunga in Irak a trupelor romanesti", a explicat deputatul UDMR. El a adaugat ca a sosit momentul sa fie facut un calendar concret de retragere.
Pozitia PC legata de acest subiect era binecunoscuta, intrucat conservatorii au propus retragerea trupelor din Irak inca din momentul in care au fost rapiti cei trei ziaristi romani.
"Nu e cazul sa mai avem situatii, oameni care mor pe alte taramuri, in contextul in care avem destule probleme in tara", a explicat senatorul PC Sabin Cutas.