Valentin Ceausescu intentioneaza sa dea statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil, garantat de articolul 6 par.1 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, in cazul in care situatia dosarelor sale, inchise si redeschise de procurori, nu va fi clarificata. Si precedentele exista. Recent, CEDO a obligat statul roman sa plateasca despagubiri in cauzele Albina vs. Romania, Nicolau vs. Romania si SC Masini Import Export vs. Romania.
Nemultumit ca, de la Revolutie si pana in prezent, procurorii au dat solutii contradictorii, fiul fostului dictator a recurs la o actiune in justitie pentru a debloca situatia in care se afla. Tribunalul Bucuresti va trebui sa primeasca, pana la data de 24 august, de la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Ministerului Public, dosarul in care, dupa revolutia din '89, s-au efectuat acte de urmarire penala impotriva lui Valentin Ceausescu. Potrivit declaratiei avocatei Paula Iacob, citate de Mediafax, dosarul ar clarifica situatia sechestrului, atat pe bunurile clientului sau, cat si pe cele pe care ar fi trebuit sa le mosteneasca.
Apreciind ca situatia in care se afla este cauzata de "delasarea procurorilor", Valentin Ceausescu a declarat ca va da statul roman in judecata la CEDO, daca nu i se va face dreptate in procesul care are ca obiect modul desfasurarii anchetei in cazul sau, in 1990.
El contesta doua ordonante ale procurorilor, din 2001 si respectiv din 2002, prin care este considerat vinovat pentru subminarea economiei nationale (fapta pentru care a fost cercetat in 1990 si pentru care a stat in arest o luna), cu atat mai mult cu cat, in 1996, procurorii au dat o dispozitie total contradictorie - scoaterea sa de sub urmarire penala si restituirea bunurilor confiscate.
De asemenea, Valentin Ceausescu