Traian Basescu a imbracat de mai multe ori uniforma de camuflaj si i-a vizitat pe soldatii romani din Irak Premierul Calin Popescu-Tariceanu a venit ieri cu o solicitare-bomba: Romania trebuie sa-si retraga trupele din Irak. Incceptabil, i-a raspuns presedintele Basescu.
Ministrul apararii Teodor Atanasiu (PNL) a fost insarcinat (de conducerea partidului) sa solicite Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) retragerea trupelor pana la finele anului in curs.
Ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman s-a declarat surprins de anuntul privind retragerea trupelor romanesti din Irak. Ambasadorul Marii Britanii Robin Barnett a solicitat Ministerului Apararii "lamuriri urgente despre planurile sale".
Nu propunerea in sine este surprinzatoare - pentru ca era de asteptat ca cineva sa ridice aceasta probleme dupa ce majoritatea tarilor care au participat la razboiul din Irak s-a retras sau au un calendar al retragerii -, ci modul in care ea a fost facuta: la o sedinta a PNL, fara consultarea prealabila a altor responsabili in stat.
Reactia Administratiei Prezidentiale a fost pe masura sfidarii liberalilor: "Modalitatea prin care primul-ministru si ministrul apararii nationale au inteles sa aduca in dezbaterea publica angajamentele Romaniei in relatiile externe, fara consultarea factorilor decidenti ai statului roman, aduce prejudicii grave credibilitatii Romaniei in plan international".
Reactia democratilor nu a fost mai putin hazardata. Fara urma de diplomatie, seful democratilor Emil Boc a afirmat ca Tariceanu este pur si simplu "iresponsabil".
Stirea a facut imediat inconjurul lumii, fiind preluata de agentiile internationale de presa care au mentionat ca aceasta propunere risca sa nemultumeasca Statele Unite si sa adanceasca prapastia dintre presedintele Traian Basescu si premier.
Basescu a sustinut intotdeauna prezent