şeful Statului Major, Eugen Bădălan, despre care se spune că este un apropiat al preşedintelui. În acelaşi timp, România va trebui să discute şi cu aliaţii săi principali, Statele Unite şeful Statului Major, Eugen Bădălan, despre care se spune că este un apropiat al preşedintelui. În acelaşi timp, România va trebui să discute şi cu aliaţii săi principali, Statele Unite şi Marea Britanie, ne-a declarat Cătălin Harnagea, fostul şef al SIE. El spune că România s-a implicat în războiul din Irak la cererea Statelor Unite, iar o retragere trebuie discutată, în primul rând, cu Washingtonul. După discutarea raportului MApN, membrii CSAT vor vota. Articolul 6 din Legea de funcţionare a CSAT stabileşte că şedinţele se desfăşoară în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi, iar hotărârile sunt adoptate prin consens.
Băsescu, la Bush
Cererea premierului Tăriceanu adresată ministrului apărării pentru a pregăti un document prin care să ceară retragerea trupelor din Irak vine cu câteva săptămâni înainte ca preşedintele Băsescu să facă o vizită oficială în SUA. În aceste zile se pun la cale detaliile, vorbindu-se chiar de o vizită a lui Băsescu la ranchul din Texas al lui Bush, unde ar urma să fie felicitat pentru că România este un aliat fidel al Statelor Unite.
Ambasadorul SUA: Partenerii relevanţi din ţară şi străinătate nu au fost consultaţi
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, s-a arătat surprins de propunerea ministrului apărării privind retragerea trupelor româneşti din Irak. "Impresia mea esta că nu toate părţile relevante din România sau din afara României au fost consultate înainte ca această propunere să fie anunţată", a declarat Taubman. El şi-a exprimat încrederea că România, care reprezintă unul dintre cei mai de încredere parteneri ai americanilor, va continua să lucreze îndeaproape cu SUA, "inc