Banca centrala a Turciei a majorat miercuri dobanda de referinta pana la 22,25% pentru a ajuta la aprecierea lirei si a lupta astfel impotriva inflatiei. Efectul a fost resimtit imediat asupra pietelor, lira apreciindu-se in aceeasi zi cu 1,6%.
Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul Turciei, a catalogat tactica agresiva a bancii de a intari lira drept "nimic extraordinar" si un raspuns la "volatilitatea care nu se gaseste doar in Turcia", relateaza Financial Times.
"Daca ma intrebati pe mine, actiunile bancii centrale reprezinta un reglaj fin", a declarat Erdogan intr-un interviu la Strasbourg, unde se adresa Consiliului Europei.
El se referea la finantele din tarile cu deficite, care au primit o noua lovitura pe pietele de schimb international miercuri, prin asteptarile ca banca centrala a Statelor Unite sa majoreze din nou rata dobanzii.
Lira turceasca incepuse ziua pe scadere, dar si-a revenit dupa cresterea dobanzii de catre Banca Turciei, cea de-a treia majorare din aceasta luna.
Interventia de miercuri a ajutat lira sa se stabilizeze si sa recupereze putin din deficitul avut fata de mai multe monede de schimb. Moneda turceasca a incheiat ziua de miercuri cu 1,2% mai mult atat fata de euro, cat si fata de dolarul american, pe piata de schimb din Londra. Monedele de pe alte piete emergente au incheiat ziua pe minus. Forintul a pierdut 0,9%, coroana islandeza s-a depreciat cu 0,4%, iar dolarul neo-zeelandez a scazut cu 1,1%.
Banca centrala de la Ankara a majorat rata de creditare cu 6 puncte procentuale in aceasta luna, pana la 22,25%.
Guvernatorul bancii centrale a Turciei a declarat ca banca a retras in ultimele 15 zile 5,2 mld. lire turcesti (2,5 mld. euro) de pe piata si va continua acest proces pana va inlatura presiunea de pe moneda.
Banca centrala a fost nevoita sa actioneze ferm dupa evolutia neprevazuta a infl