Popa, Buda, Lapusan, Calian, Laszlo - generatia de rezerva(Foto: )
ZIUA de Cluj incepe o serie de articole in care va va prezenta cativa “juniori” din politica locala, despre care singuri veti decide daca fac sau nu parte din “generatia de rezerva”, in masura sa schimbe radical destinul Romaniei, sa ridice natiunea de pe “banca de rezerve” si s-o trimita in terenul marilor competitii europene.
Se va repeta experienta generatiei pasoptiste, generatia tinerilor care au determinat Romania sa se modernizeze accelerat si sa intre in clubul select al democratiilor europene?
Miza este aceeasi, atunci si acum. Difera doar conditiile istorice. Am omis din analiza noastra politicieni care s-au facut deja remarcati pe scena politica nationala si nu mai pot fi considerati ca facand parte din “generatia de rezerva”.
Este vorba de primarul Emil Boc (39 de ani), presedinte al PD la nivel national, si de senatorul PSD Vasile Dincu (44 de ani), strategul “grupului de la Cluj” din fostul partid de guvernamant.
Daniel Buda...
... are 36 de ani, este presedintele interimar, dar cu mari sanse de a deveni presedintele ales al democratilor clujeni si deputat. A intrat in PD o data cu Emil Boc, dupa ce s-au sfatuit sa faca impreuna acest pas. Este de profesie jurist, dar are si studii de agronomie. I-a cunoscut pe sotii Funar, pe vremea cand avea nevoie de o slujba.
Era „copilul nimanui” in Cluj, isi aminteste el, asa ca a ajuns sa se angajeze, in primii ani, la Primaria Cluj-Napoca. Provine dintr-o familie de tarani din Zalau, este ambitios, dar ambitia ii este cizelata de bunul simt specific educatiei primite la tara.
Ca atare, Daniel Buda nu a dat, in acesti primi ani de cariera politica, semne ca i s-ar fi “urcat puterea la