La Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie ''Cantacuzino'' din Bucuresti a fost inaugurat un nou pavilion, in care functioneaza opt laboratoare de referinta dotate la standarde UE. Investitia, facuta de statul roman si UE, se ridica la peste 3 milioane RON.
Potrivit declaratiilor ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu, in aceste laboratoare poate fi identificat orice germen existent in Romania.
Cele opt laboratoare sunt singurele din tara unde se poate pune un diagnostic de confirmare a unui agent patogen izolat oriunde pe teritoriul Romaniei - practic in aceste unitati poate fi depistata orice boala infectioasa, de la antrax pana la gripa aviara.
''Dorim sa investim in acest institut, care este o unitate strategica a Romaniei. Din punct de vedere al productiei investim bani pentru modernizarea actualei linii de productie in scopul de a putea creste capacitatea de realizare a vaccinurilor. Pentru anul 2007 ne propunem sa punem in functiune o a doua linie de fabricatie la cele mai inalte standarde, astfel incat Romania sa isi atinga obiectivul de baza, acela de a-si asigura din productia proprie, adica de la Institutul «Cantacuzino», necesarul de vaccinuri gripale.
Pentru anul viitor estimam ca vom achizitiona de la acest institut 5 milioane de doze de vaccin gripal. O parte din aceste doze pe care nu va fi necesar sa le utilizam le vom exporta. La ora actuala, este o mare nevoie pe piata mondiala de vaccin gripal si foarte putine tari au capacitate de productie'', sustine ministrul Nicolaescu. El afirma ca, la ora actuala, Romania importa mare parte din vaccinurile gripale folosite la imunizarea gratuita a populatiei.
Din cele aproximativ 3 milioane de doze, Institutul ''Cantacuzino'' nu are capacitate de realizare decat in proportie de 20 la suta.
In ceea ce priveste partea de cercetare si