Irlanda, Suedia, Scotia, Norvegia si Spania au interzis fumatul in locurile publice, iar Marea Britanie, Belgia si Portugalia urmeaza sa o faca anul viitor.
Tendinta nu este insa valabila si in Germania, unde politicienii nu se grabesc sa puna capat unui obicei care se bucura de sustinerea publicului.
O mica dezbatere a fost creata in urma cu cateva saptamani de ministrul agriculturii, Horst Seehofer, care a declarat pentru publicatia „Bild am Sonntag” ca ar sustine o eventuala interdictie.
Sondajele de opinie, scrie Reuters, arata insa ca majoritatea populatiei si unu din doi fumatori se opun proiectului. Efectele financiare ale unei astfel de legi cantaresc si ele mult, in conditiile in care, in Germania, accizele pe tutun aduc beneficii de peste
14 miliarde de euro anual.
Intre timp, autoritatile atrag atentia asupra statisticilor. Aproape 140.000 de germani mor in fiecare an din cauza afectiunilor provocate de fumat.
Unu din trei adulti germani fumeaza in mod regulat, si acest lucru se vede. Oficialii germani s-au opus interzicerii fumatului in timpul meciurilor Cupei Mondiale, desi o astfel de interdictie exista din 2002 si este planificata si pentru Campionatul din 2010, din Africa de Sud.
Reticenta cu care germanii intampina o eventuala interdictie a fumatului mai are o explicatie. Dupa venirea la putere, regimul nazist a interzis fumatul in multe locuri de munca, in birouri guvernamentale si case de odihna.
In aceste conditii, spune Robert Proctor, profesor la Universitatea Stanford, citat de Reuters, miscarea antifumat din Germania a fost portretizata ca intoleranta si, in esenta, fascista. (Flavius Toader)
Oaze cu tutun
Operatorul german al cailor ferate Deutsche Bahn este printre ultimii din Europa care mai permit fumatul in trenuri, scrie Reuters, care adauga ca 600.000 de automate de unde se p