Un numar de 53 de tablouri apartinand intemeietorului picturii moderne romanesti, Nicolae Grigorescu, sunt prezentate publicului la Muzeul National Cotroceni, pana in data de 15 septembrie. Invitatie la o calatorie in universul picturii de peisaj colinar al "maestrului de la Campina"- locul unde s-a retras, in ultimii ani ai vietii, impreuna cu familia sa - manifestarea este prilejuita de implinirea unui secol de la retrospectiva marelui artist organizata in 1906 la "Pavilionul Artelor", in cadrul expozitiei generale dedicate Regelui Carol I al Romaniei.
Sunt infatisate, astfel, imagini ilustrative pentru zona colinara a tarii - " de care maestrul era atasat cu precadere", motiveaza istoricul de arta si muzeograful Marian Constantin, curatorul expozitiei, in albumul editat cu acest prilej. Lucrarile selectate provin din Muzeul de Arta Ploiesti, Muzeul Memorial "Nicolae Grigorescu" de la Campina si din trei colectii particulare: "Elena Zdrobis", "Alain Bonte", "Catia Radulescu", la care se adauga o lucrare, "Casa taraneasca", din patrimoniul Muzeului Cotroceni.
Se remarca, prin calitatile artistice de exceptie, "Pastorita", "Portret de copil", "Padure de fagi","Primavara", "Tanara cu basma alba", "Padure", "Peisaj din Posada", fragmente de "podoabe", cum observa Alexandru Vlahuta, imortalizate cu sufletul.
"Nu stiu daca mai e pe lume vreo tara al carei pitoresc sa se oglindeasca asa de limpede si de puternic in opera unui artist; ceea ce pot spune e ca Grigorescu, infatisand cum a infatisat, pe panzele lui, podoabele si sufletul patriei noastre, a facut cu aceasta neamului nostru unul din acele pretioase daruri care iau loc intre puterile active ale unei natiuni". Tot Vlahuta a fost cel dintai care a sesizat - scrie in albumul expozitiei Marian Constantin- "solemnitatea tacerii lui Grigorescu". " Nimic zgomotos, nimic aspru in opera lui. Nici o vio