Mai multe institutii din zona istorica a orasului vor fi mutate in alte sedii, pina la finele acestui an, cel mai probabil in imobile situate la marginea urbei, dat fiind ca spatiile in care acestea se afla acum au fost revendicate de catre mostenitori. Modificarile aduse, la finele anului 2005, legii retrocedarilor imobilelor abuziv preluate in anii '40 conduc, cel putin la Braila, spre o revendicare masiva a tuturor cladirilor in care, pina acum, sub aripa legii, au functionat institutii de utilitate publica. Prin urmare, institutii de cultura ca Teatrul de Papusi "Carabus", Casa de Cultura, Galeriile "Emilia Dumitrescu", mai multe gradinite, o parte a Liceului de Arta, precum si alte institutii de interes local administrativ si de protectie sociala, precum Starea Civila - Casa Casatoriilor, Centrul de Transfuzii, dar si cele doua camine pentru pensionari din municipiu, intre care si cunoscuta "Casa cu fantome", vor fi duse spre iesirea din oras. Pentru unele institutii, Primaria inca nu are alternativa, incercind sa dea la pace cu mostenitorii in vederea perceperii unei chirii suportabile pentru bugetul local.
Mii de case, pe punctul de a fi retrocedate
La aceasta data, Primaria are "pe rol" peste 3.000 de dosare privind retrocedarea unor imobile din municipiu, dosare in care se aplica noile prevederi legislative.
In decembrie 2005, Legea 247 a modificat Legea 10/2001, privind retrocedarea imobilelor abuziv confiscate, asa incit s-au simplificat procedurile, iar in cazul imobilelor in care functioneaza institutii de interes public, de invatamint, sanatate ori socio-culturale, nu mai functioneaza acordarea obligatorie de plati reparatorii. Potrivit art.16 din Legea 10/2001, modificata, "imobilele se restituie fostilor proprietari sau, dupa caz, mostenitorilor acestora, cu obligatia de a mentine afectatiunea (