Creditul neguvernamental a continuat sa accelereze in mai, sustinut de finantarile acordate in lei. Luna trecuta a adus insa vesti mixte pentru autoritatea monetara: in paralel cu accelerarea creditarii, economiile au luat o gura de oxigen si au inregistrat o crestere sensibila, dupa ce in ultimele luni stagnasera.
Potrivit datelor BNR, creditul neguvernamental a urcat luna trecuta cu 5,5% (in lei), ajungand la 72,3 mld. lei (20,4 mld. euro). Expansiunea din mai, cea mai rapida inregistrata in ultimii ani, a dus ritmul anual de crestere al creditului neguvernamental la peste 43%, de asemenea un nivel record.
Urmand traditia ultimelor luni, motorul cresterii a fost creditul in lei, care a ajuns sa-si dubleze soldul, fata de situatia din urma cu 12 luni. Cresterea, de aproape 87% in termeni reali, este insa distorsionata de baza redusa de calcul - finantarile in moneda locala aveau in primavara trecuta un sold redus, dominante fiind cele in valuta. Intre timp, leul a ajuns sa detina ponderea mai mare in totalul creditului neguvernamental - 52%, cu un sold total de 37,6 mld. lei (echivalentul a 10,6 mld. lei).
Evolutiile din primele luni ale anului au determinat banca centrala sa adopte un nou set de masuri soc, la sedinta de politica monetara de saptamana trecuta. BNR a majorat cu patru puncte procentuale rata de constituire a rezervelor minime obligatorii la lei, ducand-o de la 16% la 20%. Principalul scop a fost absorbtia excesului de lei din piata, a explicat atunci guvernatorul Mugur Isarescu. Analistii considera ca aceasta masura ar putea sa duca la scumpirea creditelor in moneda locala, insa bancile vor lua aceasta decizie sub constrangerea concurentei tot mai acerbe.
Pana acum, concurenta a dus la ieftinirea aproape constanta a creditului in lei si la relaxarea conditiilor de calificare. In aceste conditii, imprumuturile luate de populati