TARA FAGARASULUI "Visul American" in Tara Fagarasului s-a nascut aproape de anii 1900. Atunci toate drumurile duceau in America. Oamenii visului au murit, dar si-au lasat urmasii "americani".
Migratia fagarasenilor in America la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului al XX-lea constituie una din cele mai importante miscari sociale ale acelei vremi. Conform datelor prezente in volumul lui Alexandru Barbat, "Dezvoltarea economica a Tarii Oltului", aparut in 1938, numarul imigrantilor fagaraseni in America il depasea pe cel al imigrantilor proveniti atat din Ungaria, cat si din Ardeal.
DATE SI POVESTI. Migratia fagarasenilor este trecuta in statisticile ungare incepand cu anul 1899. Astfel, in perioada 1899-1913, in America au emigrat 9.109 indivizi proveniti din Tara Oltului, zona cunoscuta mai apoi drept Tara Fagarasului. Motivatiile oamenilor de a pleca in cautarea "visului american" sunt multiple. In cartea sa, Alexandru Barbat scria: "Oamenii declara drept cauza principala a emigratiilor: «dorinta de mai bine». Cauzele reale ale emigratiei sunt: Mediul natural, sarac si Surplusul de populatie". Aspectele emigratiei aratate de Barbat in 1938 sunt aprobate si azi de urmasii celor care au crezut in "visul american". In toate satele si comunele din zona Fagarasului intalnesti batrani care poarta in desaga amintirilor povesti minunate. Povesti... de Vis!
Halmaghi Dionise, voluntar in armata americana
PLECATI PE VALURI. Emigratia in America era o moda, dar nu un moft. Mandria fagarasenilor, aceea de a avea o familie cat mai numeroasa, nastea nu doar copii, ci si probleme. Copii multi, copii multi..., dar cand pamantul nu da roade si galbenii nu se gasesc la colturile ulitelor, cu ce sa-ti cresti cei 10-15 copii? Emigratia in Vechiul Regat al Romaniei ori in zonele invecinate nu prea mai dadea roade, asa ca America devenea oaza imbog