clădirile în care îşi desfăşoară activitatea poliţiştii ieşeni. Dacă unele imobile au nevoie de reparaţii sunt şi posturi de poliţie care stau să se prăbuşească de la o zi la alta. clădirile în care îşi desfăşoară activitatea poliţiştii ieşeni. Dacă unele imobile au nevoie de reparaţii sunt şi posturi de poliţie care stau să se prăbuşească de la o zi la alta. Mai mult, poliţiştii din câteva comune se văd nevoiţi să îşi desfăşoare anchetele în cămine culturale.
Clădiri vechi de zeci de ani, cu ziduri dărăpănate care nu au mai fost renovate de pe vremea lui Ceauşescu. Pereţi scorojiţi şi mobilier şubred. Aşa arată posturile de poliţie din judeţul Iaşi, de care şefii IPJ nu sunt deloc mândri. "Toate posturile au nevoie urgentă de renovări. Nu s-a mai investit acolo de nu ştiu când…", spune comisarul-şef Liviu Zanfirescu, şeful IPJ, în opinia căruia ar fi nevoie de câteva zeci de miliarde pentru a schimba faţa posturilor de poliţie din judeţ.
"Am făcut o estimare, şi cred că ar fi nevoie de vreo 50 miliarde de lei pentru renovări şi reparaţii capitale. Am înaintat mai multe proiecte şi sper să obţinem banii necesari", mai spune Zanfirescu.
Dacă, în cele mai multe cazuri, este nevoie doar de renovare, sunt şi clădiri care stau să se prăbuşească la cel mai mic cutremur. Este cazul postului de poliţie din Scânteia, şi al Secţiei 2 din Iaşi, unde chiar şi angajaţilor le este frică să intre. "Bine că a fost retrocedată, că aşa scăpăm de aici şi ne mutăm în altă parte", este părerea tuturor poliţiştilor de la Secţia 2.
Cămine culturale transformate în posturi
de poliţie
Problema care le dă cele mai mari bătăi de cap şefilor poliţiei ieşene o constituie însă situaţia a 10 posturi din judeţ, care nici până acum nu şi-au găsit un spaţiu propriu de funcţionare. În comunele Balş, Ciohorăni, Hărmăneşti, Fântânele sau Valea Lupului, poliţ