In Romania se lucreaza febril la declansarea procesului comunismului. Cu toate astea, demascarea publica a unui fost securist ajuns la putere, Dan Voiculescu, s-a soldat cu un simplu circ mediatic, care n-a produs nici o tresarire morala. Cum e posibil ca primul ministru si reprezentantii oficiali ai celorlalte partide politice sa colaboreze pe mai departe cu el, ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic?
- Singura explicatie a acestei atitudini duplicitare din partea partidelor Aliantei Da si a Udmr este logica compromisului care guverneaza orice coalitie politica. De fapt, ca sa fim sinceri, ar fi trebuit sa ne punem problema moralitatii si oportunitatii acestui compromis, inca din momentul formarii guvernului, acum un an si jumatate. Dan Voiculescu, liderul Pc, a fost intotdeauna o personalitate controversata, iar dubiile cu privire la trecutul sau erau extrem de puternice. Si totusi, la vremea respectiva, toata lumea s-a bucurat ca avem un guvern cu ajutorul caruia vom trece puntea catre Europa, indiferent cu cine dam mana. Criteriile morale nu au contat, desi Alianta isi propusese in campanie o reforma a clasei politice.
Ar trebui, de asemenea, sa ne amintim ca primul care a numit Pc "o solutie imorala" si a propus eliminarea sa prin alegeri anticipate a fost presedintele Traian Basescu. Liberalii i-au raspuns atunci cu atacuri dure, speriati ca-si vor pierde suprematia in guvern si postul de prim-ministru, in ciuda asigurarilor date de seful statului ca domnul Tariceanu ar fi fost numit premier si in noua varianta. Conflictul dintre cei doi nu izbucnise inca; el a pornit chiar de la intentia presedintelui de a elimina Pc din coalitie.
Putem intelege pana la un punct necesitatea unei coalitii stabile, care sa guverneze tara intr-un an crucial pentru integrarea europeana, dar, in acest caz, va trebui sa renuntam la criteriile morale. Politicieni