Daca analizam cu atentie pozitiile liderilor PNL si raportarea lui Traian Basescu la liberalii colegi de Alianta, nici macar in timpul campaniei electorale nu s-a putut vorbi de prea multa miere in relatiile dintre colegii din Alianta DA si prezidentiabilul lor.
Practic, strategii celor doua partide, adica, mai precis, excelentul analist Dorel Sandor, cel care, pe atunci, lucra pentru Traian Basescu si care, de la sfarsitul anului 2005, lucreaza pentru Calin Popescu Tariceanu, care inca formeaza Alianta DA, si-au dat seama, in 2003, ca singura sansa de a purta o lupta de la egal la egal cu pe atunci atotputernicul PSD era crearea unei structuri comune care sa intruchipeze "Schimbarea".
Solutia aleasa s-a dovedit un semi-succes, astfel ca, desi Alianta a scos la alegerile din noiembrie 2004 al doilea scor electoral, cu aproximativ 5% mai putin decat PSD, prin victoria lui Traian Basescu in fata lui Adrian Nastase, Alianta portocalie a primit sansa de a forma Guvernul si, in cele din urma, de a guverna Romania.
Dupa incercarea esuata de a se forta in prima parte a anului 2005 fuziunea intre cele doua partide ce formeaza Alianta si intentia, de asemenea esuata, de a se declansa alegeri anticipate, au inceput, cu fiecare luna care a trecut, sa apara nu numai disfunctionalitati severe intre cele doua partide, atat la nivel local, cat si la nivel central, ci si pareri divergente pe diferite teme de interes public.
De asemenea, presedintele Basescu a declansat o campanie asidua de defaimare a premierului liberal Tariceanu, totodata si presedinte in exercitiu al PNL si a unora dintre principalii lideri liberali. Dinu Patriciu, Crin Antonescu, Ludovic Orban si, mai nou, Bogdan Olteanu si Theodor Athanasiu, au devenit tinte predilecte ale acuzatiilor prezidentiale.
@N