Dupa mai bine de trei zile de negocieri, membrii OMC, intruniti la Geneva, nu au reusit decat sa isi afirme dorinta de a lua masuri in privinta liberalizarii comertului mondial. Nu este prima data cand runda Doha pentru dezvoltare ajunge in acest punct de incertitudine. Aproape ca a intrat in specificul acestor intruniri faptul ca nu se traduc niciodata prin actiuni concrete. Toata lumea vrea o rezolvare, dar nimeni nu vrea sa ofere si o solutie.
In ciuda presiunii exercitate de catre directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy, care a cerut un acord asupra celor mai delicate puncte ale ciclului de negocieri de la Doha, lansat in 2001, cel tarziu la sfarsitul lunii iunie, cele 149 de tari membre nu au reusit sa se inteleaga nici de data aceasta.
Un eventual esec al rundei Doha, a subliniat Lamy, va afecta atat OMC, cat si sistemul comercial multilateral.
"Riscam viitorul rundei de la Doha. Daca nu schimbam radical situatia in urmatoarele ore sau zile, vom intra in criza", a avertizat el, potrivit Reuters.
In lipsa unui acord la acest sfarsit de saptamana, Lamy considera ca OMC nu va mai dispune de timp suficient pentru finalizarea negocierilor din cadrul rundei, care includ si alte domenii complexe, precum cel al serviciilor, pana la sfarsitul anului.
Lansate in anul 2001 pentru a stimula dezvoltarea economiei mondiale si combaterea saraciei, negocierile au fost mult intarziate de diferentele adanci de opinie intre tarile avansate si cele in curs de dezvoltare.
Misiunea lui Lamy, primita din partea statelor membre, a fost aceea de a gasi o cale de unificare a punctelor de vedere divergente ale celor mai importanti actori, prin intermediul negocierilor.
In acest context, discutiile de la Geneva ar fi trebuit sa permita obtinerea unor compromisuri in aceste chestiuni dificile ale negocierilor, care sun