Clujenii care doresc sa achizitioneze o locuinta trebuie sa dispuna de timp, rabdare si, nu in ultimul rand, de bani. In privinta banilor, ne sar in ajutor bancile, dar cu toate acestea e nevoie de cateva mii de euro pentru avans. La toate acestea se aduga si atentia, pentru ca un moment de neatentie sau o decizie gresita poate costa enorm.
Specialistii avertizeaza cumparatorii sa-si ia cat mai multe masuri de precautie.
In momentul in care v-ati hotarat sa cumparati un apartament sau o casa, trebuie sa porniti in cursa pentru achizitionarea locuintei. Puteti cauta fie pe cont propriu, consultand ofertele de la mica publicitate, fie apelati la o agentie imobiliara pentru a va scuti de bataile de cap.
Tot mai multe persoane apeleaza la serviciile agentiilor, mai ales ca au de unde sa aleaga din cele cateva sute de agentii imobiliare din Cluj-Napoca. Este recomandabila varianta a doua pentru ca este cea mai moderna varianta, iar comisionul este, in general, de 1,5 % cu TVA inclus atat pentru cel care cumpara locuinta cat si pentru vanzator.
Inainte ca o locuinta sa fie pusa la vanzare, agentia verifica daca exista datoriile pe apartament, valabilitatea actelor de proprietate si tipul de confort. Trebuie mentinuta o legatura permanenta cu agentul imobiliar care va cauta locuinta. Aceasta trebuie vazuta in timpul zilei.
Daca una pare a fi potrivita, incercati s-o vedeti si a doua oara si, pentru siguranta, rugati pe cineva sa va insoteasca. Odata aleasa locuinta, agentului i se face o oferta. Cand pretul a fost stabilit, urmeaza demersurile necesare obtinerii unui credit. Cei care au rezolvat acest aspect, trebuie sa consulte un avocat pentru a negocia precontractul.
Acesta stabileste termenii si riscurile pe care si le asuma fiecare p