Liberalii nu renunta la ideea retragerii efectivelor romanesti din Irak. "PNL isi mentine propunerea privind retragerea trupelor romanesti din Irak, iar acest lucru nu dauneaza relatiilor externe ale Romaniei", a declarat vicepresedintele Teodor Melescanu.
Acesta considera drept "o exagerare" afirmatiile presedintelui Traian Basescu in privinta pierderilor de credibilitate externa a Romaniei din cauza solicitarii ministrului Atanasiu.
Atanasiu se cearta cu toata lumea
Melescanu, fost ministru de Externe, a afirmat ca in afara de surprinderea aratata de SUA si Marea Britanie, nu au existat reactii negative la adresa Romaniei.
Vicepresedintele liberal a spus ca o decizie definitiva nu a fost luata deoarece CSAT a aprobat doar documentul care stabileste care sunt efectivele care ar mai putea fi dislocate pentru misiunile in strainatate ale armatei romane pe 2007.
La randul sau, presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a catalogat afirmatiile prezidentiale despre respectarea angajamentelor si interesul national ca "apocaliptice". Orban sustine continuarea dezbaterii publice pe aceasta tema pentru ca "vointa generala este de a nu ne arunca in aventuri externe" si a afirmat ca Romania nu-si poate permite cheltuirea a 200 de milioane de dolari pentru prezenta in Irak, bani cu care s-ar putea construi 40.000 de case sau 160-180 de kilometri de autostrada, iar pensiile ar putea fi marite cu 33 de dolari.
Orban a sustinut ca CSAT a respins propunerea lui Atanasiu doar pentru ca presedintele Basescu s-a opus.
Razboiul declaratiilor dintre PNL si Palatul Cotroceni nu s-a incheiat inca. Seful Comunitatii Nationale de Informatii, consilierul prezidential Sergiu Medar, l-a acuzat pe Atanasiu ca a implicat Ministerul Apararii intr-o activitate politica spunand ca telegrama trimisa atasatilor militari prin care trebuiau sa