ARME "SOFT" Bogdan Barbu, autor al lucrarii "Vin americanii! Prezenta simbolica a Statelor Unite in Romania Razboiului Rece", explica in ce fel s-au implicat SUA in Romania primelor doua decenii de regim comunist.
Jurnalul National: In subtitlul cartii dvs. se regaseste expresia "prezenta simbolica a SUA". La ce se refera ea? Bogdan Barbu: Dupa al doilea razboi mondial, prezenta americana in Europa Occidentala a fost directa, masiva, tangibila, vizibila. Au fost prezenti cu investitii, baze militare, produse comerciale. Daca e sa comparam prezenta americana in Europa de Vest cu ce s-a intamplat in Europa de Est, am avea la o prima privire impresia ca in Est a fost o absenta, nu o prezenta. Cand am inceput proiectul acesta, m-am intrebat: "Oare se poate scrie o carte despre o absenta?". Apoi am inceput sa ma gandesc si au intrat in functiune mecanismele memoriei si ale istoriei personale: ce imi aminteam eu din perioada anilor â70-â80?
Staruri de la Hollywood in vizita la Bucuresti
Ati pornit cercetarea plecand de la amintirile personale? Da, mi-am amintit ca au existat filme americane - si pe marile ecrane, dar si seriale, muzica occidentala care circula pe tot felul de canale neoficiale. Apoi, m-am gandit ca au existat eforturile guvernului american de a-i atrage de partea sa pe cei din spatele Cortinei de Fier, prin diferite metode. Printre acestea erau posturile de radio, schimburile culturale - de exemplu, ambasada trimitea filme documentare, delegatii de oameni de cultura, se organizau expozitii de pictura, arte grafice, multi cantareti de jazz au venit in Romania. Mi-am dat seama ca nu era o absenta asa cum parea la prima vedere, comparativ cu prezenta masiva din Occident. America a fost prezenta, dar in calitate de simbol al Occidentului. A fost o prezenta permanenta si chiar obsedanta in anumite perioade. Si regimul era obsedat de ace