Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca nu l-au convins in totalitate asigurarile date de Guvern privind controlul cheltuielilor suplimentare aprobate in urma majorarii deficitului bugetar de la 0,9 la 2,5% din PIB.
"Nu m-au convins. Noi la banca centrala am spus de mai multe ori in ultimul an si jumatate ca procesul de dezinflatie este sub presiune si are de infruntat un risc mare, mai ales daca influentele negative dinspre Guvern cresc", a declarat Isarescu intr-un interviu acordat la Atena agentiei Bloomberg.
El a spus ca a cerut Guvernului sa-si respecte angajamentul ca 80% din sumele suplimentare aprobate sa fie cheltuite exclusiv pentru investitii legate de aderare si sa se asigure ca banii care nu vor putea fi cheltuiti pe proiectele planificate nu vor fi realocati astfel incat sa poata stimula consumul. A doua "conditie" a fost ca Executivul sa se abtina de la finantarea deficitului prin emisiuni de euroobligatiuni care ar forta banca centrala sa sterilizeze sume si mai mari.
"Guvernul trebuie in mod categoric sa respecte aceste doua conditii daca vrea sa se incadreze in deficitul bugetar majorat. De asemenea, avem nevoie ca Guvernul sa se tina de planul stabilit de a nu mai aproba majorari salariale", a declarat guvernatorul BNR.
Isarescu vede doua riscuri principale legate de majorarea deficitului: primul ar fi ca echilibrul macroeconomic sa se inrautateasca pe zona deficitului extern si al inflatiei, iar al doilea s-ar putea materializa in cazul in care cresterea cheltuielilor guvernamentale s-ar produce prea repede, iar cheltuirea fondurilor s-ar dovedi ineficienta. "Trebuie prevenita irosirea banilor", a spus Isarescu.
Declaratiile sale de la Atena contrasteaza insa cu tonul intelegator afisat miercuri la Palatul Victoria, dupa intalnirea avuta cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul finantelor, Sebastian Vladesc